News

Madama Butterfly at Croatian National Opera Split

2015.06.22

NAJMLAĐA MADAMA BUTTERFLY

Sandra Plamenac: Samo su u Hrvatskoj članovi ansambla prijatelji

U splitskoj operi “Madama Butterfly” u naslovnoj ulozi izmjenjuju se tri sopranistice: Valentina FijačkoCristina Park i najmlađa, 28-godišnja Sandra Plamenac, koja će se publici predstaviti večeras u 20 sati.


Sandra Plamenac je Zagrepčanka crnogorskih korijena koja je dvadeset godina živjela u Rusiji, gdje se i školovala, a u njenom govoru, premda standardnom, naslućuju se različiti akcenti.

Mladost nije prepreka

Rođena je u Zagrebu, a rado spominje svoje pretke koji su u Crnu Goru davno stigli iz Prusije. U njenoj staroj plemićkoj obitelji bilo je vladika, vojvoda, diplomata i sveučilišnih profesora. Počela je pjevati s dvije godine, kada je postala članica zbora “Zagrebački mališani”, a kasnije se obitelj odselila u Rusiju — plan je bio zadržati se kratko, a ostali su dvadeset godina.

- Tamo sam diplomirala na konzervatoriju “Čajkovski”, a također sam stekla diplomu na sveučilištu Lomonosov, na Odjelu za stranu književnost i jezike, kaže sopranistica koja je kontaktirala s Ivom Lipanovićem, ravnateljem Opere, spomenula mu da je dramski sopran i tako je došlo do suradnje.

- Dramski su soprani rijetki i često zbog toga ovu ulogu pjevaju i druge sopranistice. Možda će netko misliti da sam premlada za složenu ulogu Butterfly — i zacijelo jesam jedna od najmlađih koje je tumače — ali, meni nije teška. Odgovara mom glasu, veoma mi ju je ugodno pjevati, ma ne bih ni silazila sa scene — kaže Sandra Plamenac, koja će osim večeras, na scenu HNK Split izići i u petak 10. travnja.


O svojoj ulozi veli:

- Butterfly je jedna od najjačih žena u opernoj literaturi.Toliko jaka, da se ne osvećuje Pinkertonu, koji je zločinac, nego se odriče sina i predaje mu ga. Zapravo, danas znamo i da ga je spasila, da bi pedesetak godina kasnije stradao budući da se radnja zbiva u Nagasakiju.

Mama Butterfly

Najteži i najemotivniji trenutak u djelu je onaj kada se majka odvaja od svoga djeteta, stoga kod publike uvijek izaziva jake emocije, pa i suze. Istina: ima opera u kojima je više ljepših, spektakularnijih arija nego u ovoj, ali “Madamu Butterfly” valja slušati kao cjelinu, s čitavim ugođajem koji nosi, a nipošto izdvajati iz nje onih nekoliko poznatih brojeva.

Sandra Plamenac, koja je do sada nastupala u Rusiji, Crnoj Gori, Austriji, SAD-u i Kini, veli da joj je nova uloga bliska i stoga jer je dugo živjela u Rusiji, gdje postoji veliko zanimanje za japansku kulturu.

- Međutim, rad u hrvatskom teatru je potpuno drukčiji nego tamo. U Rusiji će se veoma teško dogoditi da dođe do prijateljstva među članovima ansambla kao ovdje, zaključuje mlada pjevačica koja je do sada, uz koncerte, od većih opernih uloga tumačila Didonu u Purcellovoj “Didoni i Eneju”, Mimi u Puccinijevim “Boemima” i Lisu u “Pikovoj dami” Čajkovskog.

PIŠE: JASMINA PARIĆ, FOTO: MATKO BILJAK


← News© 2021 Sandra PlamenatsSay Hello — Created by Annexare.com